Geld lenen? Dan krijg je ook te maken met een looptijd. Maar wat is eigenlijk de looptijd van de lening, heb je er ook nog invloed op? En wat bepaald eigenlijk de looptijd van een lening?
Als je een geld leent, leen je dit voor een bepaalde periode. Dat is de looptijd van de lening. Sluit je een lening met een looptijd van 10 jaar, dan is de looptijd 120 maanden. De looptijd is dus niets anders dan de duur van de lening.
In het verleden was de looptijd van een lening met een doorlopend krediet variabel. Omdat je altijd kon opnemen uit de lening wist je vooraf niet wat de looptijd van de lening is. Tegenwoordig bestaan dergelijke leningen niet meer.
Heb ik invloed op de looptijd van de lening?
Jazeker, je hebt tegenwoordig altijd invloed op de lening. Je kunt door extra stortingen de looptijd van je lening bijvoorbeeld aanzienlijk verkorten.
De looptijd van je lening verlengen is alleen mogelijk door je lening over te sluiten naar een lening met een langere looptijd.
Wat bepaalt de looptijd van je lening
De looptijd van je lening wordt bepaald door de afspraak die jij maakt met de bank. De bank heeft hier wel richtlijnen voor. Als je 76 jaar bent kan je geen lening meer afsluiten met een looptijd van 120 maanden. Dit omdat de maximale leeftijd bij een seniorenlening 80 jaar is. Voor je 81ste levensjaar moet je de volledige financiering hebben terugbetaald. Ook wordt er gekeken naar bestedingsdoelen. Zo mag je een scheepshypotheek afsluiten voor 180 maande en een autolening voor maximaal 96 maanden.